Hvis du er på udkig efter de bedste havørred blink, så er du kommet til det helt rette sted. I denne guide kan du finde nogle af de bedste blink til havørredfiskeri, samtidig med at du bliver klogere på, hvordan du vælger det rette blink til din grejboks.
De klassiske havørred blink er ikke det eneste endegrej, som kan lokke den eftertragtede fisk til. Alternativer som f.eks. flue og kystwobler kan du læse mere om under de blink, som vi anbefaler til havørredfiskeri. Gennemløber blink har vi dedikeret et andet indlæg til, og derfor indgår der ikke gennemløbere i oversigten herunder. Der bliver udelukkende kigget på blink i traditionel forstand.
Find de bedste gennemløber blink til havørred
Bedste havørred blink
Stripperen
Den velkendte og populære stripper er selvfølgelig også med på denne liste.
I samarbejde med Fluer.dk
Savage Gear Seeker
Den velkendte og populære stripper er selvfølgelig også med på denne liste.
I samarbejde med Fluer.dk
Abu Garcia Sølvpilen
Den velkendte og populære stripper er selvfølgelig også med på denne liste.
I samarbejde med Fluer.dk
Kinetic Silver Arrow
Den velkendte og populære stripper er selvfølgelig også med på denne liste.
I samarbejde med Fluer.dk
Kinetic Flax
Den velkendte og populære stripper er selvfølgelig også med på denne liste.
I samarbejde med Fluer.dk
Kinetic Als
Den velkendte og populære stripper er selvfølgelig også med på denne liste.
I samarbejde med Fluer.dk
Berkley Micro Blink
Den velkendte og populære stripper er selvfølgelig også med på denne liste.
I samarbejde med Fluer.dk
Blue Fox Møresilda
…
I samarbejde med Fluer.dk
Sådan har vi udvalgt de bedste havørred blink
Fliseuniverset har udvalgt de bedste blink til havørredfiskeri på baggrund af en række forskellige parametre. Først og fremmest, så bygger vi vores indlæg her på siden baseret på egen erfaring med fiskeri efter havørreden.
Endegrejet i dette indlæg er derfor udvalgt på baggrund af egen erfaring og research af de forskellige havørred blink der findes. Her finder du altså en samling af de traditionelle havørred blink, som vi mener er de bedste til at fange havørreder langs de danske kyster.
Hvilke typer af blink findes der?
Der findes en række forskellige blink typer til kystfiskeri efter den eftertragtede havørred. Du kan herunder finde de forskellige typer af blink der er:
- Kystblink kommer i mange forskellige varianter og former, og disse blink er gode allround blink til fiskeri efter diverse arter i det danske farvand.
- Gennemløber er kendetegnet ved at der er hul igennem blinket, hvor du skal føre linen igennem. Krogen og blinket hænger ikke sammen, og fisken har derfor svært ved at vride sig fri af krogen. Gennemløber er et yderst fremragende blink til at fange havørreder, og derfor har vi lavet et guide til de bedste gennemløbere til havørredfiskeri.
- Lakseblink er oftest blanke, og de kommer også i en række forskellige varianter. Disse blink er både velegnet til at fange laks og havørred, og de er derfor også gode på fiskeri fra båd.
- Micro Blink er som navnet antyder små, og de bliver brugt sammen med et bombardaflåd. De vejer nemlig nærmest ikke noget, og de skal derfor bruge den ekstra vægt fra et flåd.
Ovenstående er de typer blink som du kan bruge til kystfiskeri. Der er en række andre alternativer til blinkene, og dem kan du læse om længere nede i dette indlæg.
Sådan vælger du dit næste havørred blink
Nogle lystfiskere holder sig udelukkende til at fiske med en bestemt type af havørred blink. Der er bl.a. lystfiskere som nærmest kun fisker med den traditionelle stripper, mens andre har en grejboks med et bredt udvalg af forskellige varianter.
Vi mener at det er godt at have en grejboks med en række forskellige varianter, så du har mulighed for at ændre strategi, hvis du ikke mærker noget liv ude i vandet. Om ikke andet så kan det i hvert fald være en god ide, at du har mange forskellige farver i din grejboks.
Der er rigtig mange blink at vælge imellem, og vi vil derfor gerne hjælpe dig med at spore dig ind på dit næste havørred blink. Du kan herunder finde nogle ting, som du med fordel kan overveje inden du bestiller dit næste parti af havørred blik.
Vægt
Du kan med fordel overveje vægten på dit kommende blink, da det kan være en fordel at have mange forskellige vægtklasser at vælge imellem. Desto mere vægt, desto længere kan du også kaste dit blink, og du kan derfor dække mere vand med et tungt blink.
Det er en fordel for dig at have blink i mange forskellige vægtklasser, så du har mulighed for at tilpasse dit endegrej til forholdene på pladsen. Hvis det er lavvandet, så er du ikke interesseret i et alt for tungt blink, som vil gå på bunden og dermed ødelægge dine chancer for fisk.
Når du vælger vægten på dit blink, så skal du også lige have din stang med i tankerne. Din spinnestang er produceret med en kastevægt, og hvis du gerne vil have din stang til at holde i lang tid, så er det vigtigt, at dit blink ikke bliver for tungt til stangen. Sørg derfor for at have blink i forskellige vægtklasser, så du kan tilpasse det til forholdene, men husk at din fiskestang har en anbefalet kastevægt.
Farve
Farver på blink er meget omdiskuteret, og det er meget forskelligt, hvad lystfiskere foretrækker at fiske med. Farver på blink er en religion for lystfiskere, og det handler i høj grad om at prøve sig med forskellige farver indtil fisken bider på krogen. Det er derfor en god ide, at have mange forskellige farver i grejboksen.
Generelt kan det siges, at desto koldere det bliver, desto mere kradse må farverne gerne være på blinket. Pink er bl.a. en yderst populær farve i de kolde måneder, mens en hvid farve er yderst effektiv hele året. Det kan dog ikke afvises at en sort farve også kan fange om vinteren, og vi anbefaler derfor at du prøver noget forskelligt.
Variant
Hvis du har kigget vores liste over de bedste blink til havørred igennem, så har du nok opdaget at der er flere forskellige varianter. Hvilken variant der er den absolut bedste er ikke til at svare på, da det igen afhænger af forholdene på pladsen og ikke mindst fiskens humør.
Du bør derfor have en række forskellige varianter i fiskekassen, så du har mulighed for at ændre strategi undervejs. På den måde kan du finde den bedste variant på dagen, hvilket godt kan ændre sig fra gang til gang. Du bør som minimum altid have en stripper eller to i din kasse, da det er et blink som kan fange hele året rundt.
Hvad er specielt ved havørred blink?
De forskellige producenter af blink til fiskeri gør meget ud af at producere blink, som giver dig de bedste muligheder for at fange fisk. Det gør producenterne af havørred blink selvfølgelig også, men det er ikke som sådan noget helt specielt ved havørred blink.
Blinket for enden skal gerne imitere en levende fisk, og den skal også meget gerne ligne en fisk, som havørreden har lyst til at fange. De fleste havørred blink kan i høj grad også bruges til at fiske efter laks, hvilket bl.a. er fordi at havørrederne og laksene spiser de samme fisk.
Det specielle ved havørred blink er derfor, at de ligner det som havørrederne spiser, hvilket er en fordel, når de skal fanges. Der er dog eksempler på, at lystfiskere fanger havørreder med noget yderst utraditionelt endegrej.
Fisken er svær nok at fange i forvejen, og vi anbefaler derfor, at du finder endegrej som er udviklet og designet til at fange havørreder. Det giver dig de klart bedste forudsætninger for at få en fisk på krogen.
Hvor meget skal dit havørred blink veje?
Havørred blink kommer i en række forskellige vægtklasser. De vejer typisk mellem 12-20 gram, og de kan veje helt op til 25 gram, men så er der også meget vægt på stangen. Hvis du gerne vil fiske med et 25 grams blink, så er det vigtigt, at din spinnestang kan holde til det.
Det er en fordel at have havørred blink i flere forskellige vægtklasser, så du har mulighed for at tilpasse dit endegrej til forholdene. Ved lavvande skal du fiske med et blik på 12-14 gram, da det ikke falder lige så hurtigt mod bunden.
Fisker du med et for tungt blink på lavt vand, så vil blinket hurtigt falde mod bunden, og det vil ødelægge dine muligheder for at lave spinstop. Hvis det er højvande, så har du bedre mulighed for at gå op i vægt. De tunge havørred blink er at foretrække på dage med meget strøm og blæst.
Hvad koster et havørred blink?
Havørred blink kommer i mange forskellige prisklasser, og de kommer i alt fra 10-75 kroner pr. blink. Det er et forholdsvist stor spring, og det afhænger i høj grad af mærke, kvalitet og variant. Blink til 75 kroner er gennemtestet og af virkelig høj kvalitet, og derfor kan mærker som f.eks. Savage Gear tage de penge for deres blink.
Blink til havørredfiskeri kommer altså i mange forskellige prisklasser, og du kan derfor næsten være sikker på, at der er blink i dit prisniveau. Bland gerne kassen med blink fra forskellige prisklasser, da du måske finder nogle virkelig effektive havørred blink til billige penge.
Alle blink kan fange fisk, og det er vigtigt at huske, når du skal ud og købe endegrej til havørredfiskeri. Du kan finde rigtig mange gode tilbud på blink til havørred både i grejbutikker og på webshops, og der findes også pakker med blink til havørredfiskeri.
Alternativer til det traditionelle havørred blink
Blink er ikke den eneste, som du kan fange havørred med. Der findes nemlig en række forskellige alternativer til de traditionelle blink, og dem vil vi komme omkring herunder. Der findes rigtig mange forskellige måder at fiske på, men herunder tager vi udgangspunkt i endegrej, og vi kommer derfor ikke ind på f.eks. garn, som også er en god metode til at fange havørred.
Fluer er yderst populært, når der skal fiskes efter havørred, og du kan fiske med flue på flere forskellige måder. Der er selvfølgelig den traditionelle fluestang, hvor du udelukkende fisker med en flue for enden af linen, men du kan også fiske med flue på din spinnestang.
Fluerne er ikke tunge nok til at blive bundet direkte på din spinnestangs line, men du kan kombinere fluen med andet endegrej. Det kan du gøre på to forskellige måder, og dem har vi beskrevet lige herunder.
- Bombarda
Hvis du udelukkende vil have en flue for enden af linen, så skal du fiske med et bombardaflåd. Bombardaflåddet kommer i flere forskellige varianter, som hver især egner sig godt til flere forskellige formål. Hvis du gerne vil blive klogere på bombarda, så kan du læse vores guide til bombarda.
Bombardaflåddet giver vægt til dit setup, og det giver dig mulighed for at dække rigtig meget vand. Bombarda er den helt perfekte måde at fiske med flue på, uden at du skal i gang med at praktisere traditionel fluefiskeri.
- Ophængerflue
Ophængerfluen er virkelig populær, og det er noget som vi selv har haft virkelig god erfaring med. Du fisker med en form for blink for enden, og så binder du en flue på linen lidt længere oppe på din line. Det er meget forskelligt, hvad lystfiskere mener der skal være mellem blink og flue, og det er noget som du selv kan prøve af.
Fluen er en ekstra krog på dit setup, og man kan derfor sige, at du fordobler dine chancer for at fange havørreden. Når linen glider gennem vandet, så ligner det at dit blik (som imitere en lille fisk) jagter fluen.
Ulempen ved et setup med ophængerflue er, at fluen og blinket godt kan vikle sig sammen, men har du bundet det korrekt, så vil du ikke opleve mange problemer med dette. Vi synes at fiskeri med ophænger generelt er mere effektivt, men det afhænger meget af forholdene på pladsen.
Spinner
Forskellen på en spinner og et blink er, at spinneren er udstyret med et roterende blad. De roterende bevægelser skulle gerne være med til at lokke fisken til, og du kan fiske med spinneren i mange forskellige situationer. Spinneren er bl.a. yderst populær til put and tak, men du kan i høj grad også fange havørred på en spinner.
Kystwoblere
Kystwoblere er noget af det mest populære endegrej, når der skal landes havørreder på de danske kyster. Det mest populære er kystwoblere som gennemløber, og her kan bl.a. kystwoblere fra Savage Gear fremhæves, som nogle af de klart bedste på markedet.
Flåd
At fiske efter havørred med flåd er meget omdiskuteret, og der er mange som mener, at det er en smule dovent. Det er det måske også, da det ikke kræver, at du skal være særlig aktiv med dit fiskeri.
For enden af flåddet kan du f.eks. sætte en frisk reje på, da det bl.a. er et af havørredernes foretrukne fødeemner. Nu skal du bare vente på at flåddet går under vand, og så er det ellers bare at give fisken et modhug. Der er mange som har haft stor succes med flåd til havørredfiskeri, så det kan du med fordel prøve en dag, hvor kroppen ikke magter at vandre op og ned af kysten.
Hvor kan du fiske efter havørreder i Danmark?
Du kan fiske efter havørreder langs alle kyster i Danmark, og dem er der rigtig mange af i det danske land. Hvis der er saltvand og gode bundforhold, så er der helt sikkert også havørreder i området.
Du kan også fiske efter havørreder i de danske fjorder og åer, men her er det vigtigt, at du er opmærksom på fredningsperioder. I disse perioder gyder havørrederne, og det er både i din og fiskens interesse, at den får lov til det, så der også er havørreder i havet i fremtiden.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål
- Hvad er det bedste havørred blink?
Der kan ikke gives et svar på, hvad det bedste havørred blink er, da det afhænger enormt meget at forholdene på pladsen. Et effektivt blink til hele året er den klassiske stripper. Den kan fange hele året rundt, men der kan også være 0 ture med dette blink.
- Hvor kan jeg købe havørred blink?
Du kan købe blink til havørredfiskeri online eller i en grejbutik.
- Hvad koster et havørred blink?
Et havørred blink kan koste alt mellem 10-75 kroner. Prisen afhænger meget af mærke og kvalitet.
Andre indlæg der kunne være interessante
- ?